Na primarnom zdravstvenom nivou ove godine, za potrebe porodične medicine, biće odobreno 40 specijalizacija, saopštila je direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović.

Od toga broja 10 specijalizacija predviđeno je za Dom zdravlja Podgorica.

“Osim porodične medicine jačaćemo poziciju izabranog pedijatra, tako da će u Domu zdravlja Podgorica biti raspisane specijalizacije i za tri pedijatra i za jednog specijalistu medicine rada”, poručila je Miranović u Jutarnjem programu TVCG.

Cilj je da se promoviše pozicija porodičnog ljekara, poručila je Miranović. U posljednje četiri godine je, kako navodi, odobreno, 420 specijalizacija.

Podaci kažu da se u crnogorskom zdravstvenom sistemu nalazi 1.860 ljekara, odnosno 2.060 ljekara zajedno sa onima koji rade u privatnom zdrastvenom sistemu.

Najveći broj specijalista, kako kaže Miranović, radi u KCCG – 263.

Međutim na primarnom nivou od 300 ljekara koji rade kao izabrani doktori, njih je samo 44 specijalista porodične medicine.

“Tako da smo došli do zaključka da nešto moramo mijenjati, kada je riječ o porodičnoj medicini”, poručila je Miranović.

Upravo je manjak specijalista na primarnom nivou, zbog čega će upravo za te ljekare biti odobreno više specijalizacija.

“Cilj je da se na primarnom nivou ojača zadravstvena zaštita i da tu bude završeno oko 85 odsto pregleda”, zaključila je Miranović.

Ostavi komentar