Utrogestan je zapravo hormon progesteron koji se u vidu lijeka upotrebljava u trudnoći. Posljednjih godina se povećalo korišćenje Utrogestana jer se ne upotrebljava samo u trudnoći već i kod nekih drugih slučajeva, koji su u vezi sa poremećajem metabolizma hormona. Utrogestan u trudnoći se propisuje kada treba da se preventivno pomogne terapijom, a u cilju održavanja trudnoće.

Progesteron je neophodan za redovno održavanje trudnoće. U slučaju pada neophodne koncentracije progesterona rezultat je spontani pobačaji. U trudnoći se gestagenski preparati koriste tokom prvog trimestra.

Osnovni razlog uključivanja Utrogestana tokom drugog stanja je insuficijencija luteinske faze kada se ovaj lijek upotrebljava od samog početka trudnoće. To je prirodni hormon trudnoće ali kao i svaki lijek može imati svoje nuspojave, na koje je potrebno obavezno ukazati ljekaru kako bi se problem riješio. Neke žene prijavljuju da uz upotrebu ovog lijeka osjećaju vrtoglavice, pospanost, malksalost, mučninu i glavobolju. Kod drugih trudnica medjutim nema nikakvih nuspojava.

ZAŠTO SE PIJE UTROGESTAN I ČEMU SLUŽI?

Zašto se koristi ovaj liek?

Uključuje se kod žena u drugom stanju sa insficijentnom luteinskom fazom ciklusa onda kada se jave simptomi prijetećeg spontanog pobačaja. Od simptoma je najčešći krvarenje u trudnoći, iako se ne može reći da je krvarenje samo simptom tog stanja, može ukazivati i na nešto drugo.

Do kada koristiti progesteronsku terapiju?

Utrogestan se u svijetu ne daje posle šestog mjeseca jer nema efekta i ne djeluje na isti način kao što je to slučaj u prvom trimestru. Ima različitih naučnih mišljena o tome, veliki broj studija govori u prilog davanja ili nedavanja ovog lijeka u različitim periodima trudnoće pa se i terapije razlikuju.

Što se tiče drugog i trećeg trimestra, mišljenja se razlikuju u vezi sa korišćenjem terapije Utrogestana, apostoji mogućnost i da se koriste drugi lijekovi kao što su preparati magnezijuma i uključivanja beta 2- mimetika a sve sa ciljem održavanja trudnoće kod prijetnje od prevremenog porođaja.

Vjerujte Vašem ljekaru jer će on u svakom slučaju voditi računa o tome da održi tu trudnoći, a da pri tome ne ugrozi zdravlje ni majke ni bebe. On će Vas uputiti i na to kako se pije Utrogestan.

 

PRIMJENA I DOZIRANJE

Situacije u kojima se propisuje ovaj lijek su predmenstrualni sindrom, poremećaji menstrualnog ciklusa, premenopauza, benigne mastopatije, hormonska terapija u menopauzi, i već navedena opasnost od prijevremenog porođaja . Tada se koristi oralno obično 200-300mg na dan, podijeljeno u 1-2 doze, i to 200mg uveče prije spavanja, i 100mg ujutru, po potrebi, na prazan želudac. Postoji i vaginalna primjena – obično 200mg dnevno (1 kapsula od 200mg ili 2 kapsule od po 100mg koje se dijele u dve doze, 1 ujutru i 1 uveče), kada je lijek potrebno što dublje aplikovati u vaginu. Ova doza se može povećati u zavisnosti od napredovanja terapije. Upotrebljava se i u slučajevima disovulacija i steriliteta zbog totalne progesteronske insuficijencije.

 

PROGESTERON

Progesteron je hormon koji se luči u žutom tijelu jajnika posle ovulacije. Pod njegovim djelovanjem endometrijum se prilagođava kako bi bio spreman za implantaciju oplođene jajne ćelije.

Tokom trećeg mjeseca trudnoće posteljica počinje da luči velike količine estrogena i progesterona, pa žuto tijelo tada gubi svoju funkciju. Osim što mijenja endometrijum, djeluje i na stvaranje žlijezdanog dijela dojke, podstiče odlaganje masti, povećava tjelesnu temperaturu, a zajedno s estrogenima u većim dozama sprečava ovulaciju.

Upotrebljava se kao sastojak tablete za oralnu kontracepciju i hormonsku terapiju u menopauzi, kao i za leijčenje metroragije, dismenoreje ili endometrioze.

KOMBINACIJE SETROGENA I PROGESTAGENA

Postoji i terapija zasnovana na kombinaciji dva hormona . estrogena i progesterona koje se relativno često koriste.

Sigurnije su za kliničku upotrebu od samih progestagena, a cilj im je imitiranje normalne hormonske uslove kod žena i to prije menopauze. Povoljni su za upotrebu jer se menjanjem koncentracija estrogena i progestagena u potpunosti simuliraju normalne funkcije jajnika.

Progesteron je jedan od 6 važnih hormona kod žena u trudnoći. Gonadotropini na primjer omogućavaju ovulaciju, humani horionski gonadotropin (hCG) je hormon koji u samom početku trudnoće pojačava svoju koncentraciju pa se koristi i za rano utvrdjivanje trudnoće. Progesteron je svojevrsni zaštitnik trudnoće i ima važnu ulogu i u relaksaciji mišića, jer sprečava kontrakcije materice, i na taj način smanjuje opasnost od prijevremenog porođaja. Estrogeni sa napredovanjem trudnoće povećavaju koncentraciju i kada nadvladaju ravnotežu koja postoji sa progesteronom (koji smiruje mišiće materice i sprečava njihove kontrakcije)- počinje porodjaj.

Oksitocin je hormon sa višestrukim dejstvom u organizmu žene a zajedno sa adrenalinom , prvih 48 sati po rođenju djeteta izaziva osećaj sreće i zadovoljstva kod majke. Takodje, ovaj hormon izaziva kontrakcije i pokrete u tijelu žena koje omogućavaju da se jajašce sretne sa spermatozoidom i tako dođe do oplođenja. Ovaj hormon se smatra i hormonom materinstva, jer razvija instinkt ljubavi i brige novopečene majke o novorođenčetu.

Prolaktin je hormon koji priprema grudi za dojenje. Njegova glavna uloga je regulacija lučenja mlijeka. Inače se u krvi žene nalazi u malim koncentracijama, ali oko 2 dana po porodjaju, novi mu jako brzo raste i tako priprema organizam porodilje za dojenje.

 

Ostavi komentar