Previiše hrane i nedovoljno fizičke aktivnosti ne samo što vode u gojaznost, već su značajan okidač da se naruši metabolizam, a rezultat je često pojava šećerne bolesti, upozorava u intervjuu za “Večernje novosti”, profesor dr Hans Romijn, endokrinolog, direktor Univerzitetske klinike i dekan Medicinskog fakulteta u Amsterdamu.

Profesor Romijn bio je nedavno u Beogradu gost na Petom kongresu endokrinologa Srbije, gdje je govorio i o najsavremenijem medicinskom pristupu dijabetesu tipa 2. On je održao predavanje na temu “Mi smo ono što jedemo”. Tako je još jednom ukazao na značaj ishrane u sprečavanju, ali i kontroli dijabetesa.

On kaže da je nova medicinska doktrina usmjerena na sprečavanje pojave dijabetesa, jer je to za pojedince u riziku od ove bolesti, ali i za državu, važnije i jeftinije.

Koliko sam pojedinac na to može da utiče?

– Najvažnije je da održava tjelesnu težinu u granicama normale. Jer, gojaznost utiče da se naruši ravnoteža crijevne flore koja je veoma značajna i za zdrav metabolizam.Istraživanja su čak pokazala da crijevna flora može da bude izmijenjena i da je drugačija kod beba koje su rođene carskim rezom ili vaginalno, kao i kod djece koja su dojena ili ne. Znači, od najranijih godina crijevna flora utiče na metabolizam. Ako se dodatno optereti lošim navikama, može da dođe do ispoljavanja neke endokrinološke bolesti, neijretko i dijabetesa.

Šta se mijenja u pristupu onima koji, nažalost, već pate od narušene regulacije glukoze?

– Njima je sada dostupna potpuno nova klasa lijekova, pod nazivom “sglt 2 inhibitori”. Ovi ljekovi djeluju tako što omogućavaju da se višak šećera u krvi izbaci urinom, a istovremeno sprječavaju da dođe do njegove reapsorpcije. Ali, kao i svaki lijek, imaju i neželjene reakcije.

Da li terapija “sglt 2 inhibitorima” može da ima neželjene efekte?

– Kod određenog broja pacijenata ovi ljekovi mogu da uzrokuju pojavu nespecifičnih simptoma, kao što su mučnina, povraćanje, abdominalni bol, prekomjerna žeđ, otežano disanje, konfuzija, umor i izraženo slab apetit, što može da bude uvod u pojavu dijabetičke ketoacidoze, koja obično zahtijeva hospitalizaciju.

ZDRAVSTVENI I EKONOMSKI IZAZOV

Koji je procenat oboljelih u Holandiji? 

– Od tri do tri i po odsto stanovništa, ali bez obzira na to što je taj procenat manji, i mi doživljavamo dijabetes kao ozbiljan zdravstveni i ekonomski izazov. Jer, recimo, samo pomenuti senzori za mjerenje šećera u krvi “bez bockanja” po pacijentu godišnje koštaju oko 15.000 eura.

 Postoji li način da se spriječi ovakav rizik?

– Riječ je o veoma rijetkim komplikacijama, jer, kao i drugi, i ovi lekovi mogu da ispolje negativne efekte. Zato “sglt 2 inhibitore” može da propiše isključivo ljekar, koji je dužan da obavesti pacijenta o mogućim neželjenim reakcijama. Ako se one ispolje, u dogovoru sa ljekarom, prekida se terapija

Koje su kontraindikacije za primjenu “sglt 2 inhibitora”?

– Oni su namijenjeni pacijentima koji boluju od dijabetesa tipa 2 i koji su na terapiji ljekovima. Uz procjenu nadležnog ljekara mogu da se uključe i u liječenje dijabetičara koji primaju insulin. Njihova primjena se obustavlja ukoliko bi pacijent trebalo da se uputi na veći hirurški zahvat, ili ima težu akutnu bolest.

S obzirom na to da je riječ o potpuno novoj klasi ljekova, koje su njihove najveće dobrobiti?

– Rezultati najnovijih studija pokazuju da “sglt 2 inhibitori” umanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. To je značajno s obzirom na činjenicu da je rizik od bolesti srca i krvnih sudova dva do četiri puta veći kod dijabetičara.

Koji su drugi bitni pomaci u tretmanu oboljelih od dijabetesa?

– To je svakako odgovor savremene tehnologije, koja je osmislila sistem da se pacijentu pod kožu nadlaktice, sa spoljne strane, ugradi senzor veličine kovanice koji mjeri nivo šećera u krvi i pacijent ne mora da vadi krv više puta dnevno. Podaci mogu putem “blutut” veze da se očitavaju na ekranu mobilnog telefona. Veoma dobro rješenje su i “insulinske pumpe”, koje u zavisnosti od količine glukoze u krvi doziraju neophodan insulin.

Ostavi komentar