Svaka krvna grupa ima svoju ličnu kartu u kojoj su “upisane” sklonosti ka određenim bolestima, slabosti i prednosti njihovih nosilaca. Osim toga, po tome se određuje i profil ličnosti, karakteristike, odnosi sa ljudima, ali i zdravlje. Posebno je važno šta pripadnici određene krvne grupe jedu, a šta bi trebalo da izbjegavaju od namirnica da bi bili zdravi, ističu stručnjaci.

Krvna grupa 0

Ovo je najstarija krvna grupa iz koje su tokom evolucije proistekle i ostale. Njeni pripadnici imaju za četvrtinu manji rizik da dožive srčani udar i obole od karcinoma želuca. Ali, imaju veću sklonost da dobiju čir na želucu, dok su muškarci skloni gojaznosti. Žene mogu da imaju manji broj i lošiji kvalitet jajnih ćelija, zbog čega je mogućnost začeća umanjena, a brže ulaze i u menopauzu. U odnosu na druge krvne grupe, “nulte” su otpornije na stres. Posle traumatičnih dešavanja kod njih najbrže pada nivo kortizola, hormona stresa.

Da bi ostali što zdraviji, trebalo bi da jelovnik baziraju na mesu i ribi, ali da unose što manje slanine, šunke i suhomesnatih proizvoda. Takođe, njihovom organizmu prijaju mlijeko i manje masni mliječni proizvodi, koje bi trebalo da konzumiraju svaki dan, a jaja jednom nedjeljno. Povrće bi trebalo da jedu uz svaki obrok, sirovo ili kuvano. Sve im prija, osim kupusa, sočiva, karfiola, kukuruza, plavog patlidžana, pečuraka, maslina i crvenog krompira. Što se tiče voća, za “nulte” su najkorisnije svježe i suve smokve, šljive, ananas i trešnje, a ne preporučuju se kupine, dinje, pomorandže, jagode, kokos. Ne prijaju im ni kukuruzne pahuljice i kaše, griz, hljeb od cijelog zrna, kikiriki, pistaći, mak. Od začina je izuzetno koristan peršun, kari, rogač, dok bi trebalo da izbjegavaju cimet, biber, vanilu, sve vrste sirćeta (i turšiju), kečap, majonez. Od čajeva im prija nana, lipa i peršun. Da bi bili zdravi i dugovječni, trebalo bi da isključe kafu, crne čajeve, nikotin i sva gazirana pića.

Krvna grupa A

Nosioci ove grupe su u najvećem riziku da obole od karcinoma, posebno želuca i to ako puše i piju alkohol. Za ovu krvnu grupu je i ustanovljeno da češće od drugih poseže za čašicom. Skloni su i opsesivno-kompulsivnim poremećajima. Plodnost im je izrazito visoka i dugo traje. Žene sa ovom krvnom grupom imaju veliku šansu da postanu majke i u poznijim godinama.

Što se tiče ishrane, morali bi da budu umjereni.

Meso bi trebalo da jedu samo jednom nedjeljno i to piletinu i ćuretinu, a od ribe im posebno prijaju šaran, smuđ, bakalar, skuša i štuka. dok bi druge vrste trebalo da izbjegavaju kao i mesne prerađevine. Umjereni moraju da budu i sa mlijekom, mliječnim proizvodima i jajima. Na jelovniku prvenstveno treba da se nađu mladi bijeli sirevi, feta, kefir i voćni jogurt jer su neutralni. Masne, žute, stare i prevrele sireve, krem sireve, punomasno mlijeko, puter i sladoled treba izbjegavati.

U velikim količinama se preporučuje sirovo i bareno povrće, prije svega šargarepa, zelen, spanać, bijeli i crni luk, praziluk, zelena salata i lisnato povrće, sočivo, brokoli, cvekla, ren, keleraba, kelj, maslačak, peršun, repa. Trebalo bi da izbjegavaju kupus, paradajz, zrnasto povrće, plavi patlidžan, pečurke, masline, ljute papričice, crvenu i žutu papriku, crveni i bijeli krompir. Voće bi trebalo da jedu što češće, naročito kajsije, kupine, borovnice, trešnje, ribizle, limun, grejpfrut, ananas, svježe i suve šljive, smokve. Važan im je i kikiriki, sjemenke bundeve, zobene pahuljice, soja, pirinač, a od začina im prija najviše bijeli luk, soja sos, senf, dok im ne odgovara biber, aleva paprika, kapar, sve vrste sirćeta i ulje od suncokreta. Preporučuje im se zeleni i čaj od kamilice, umjereno kafa i crveno vino, a nikako crni čajevi, pivo, žestoka i gazirana pića.

Krvna grupa B

Skloniji su upalama uzrokovanim bakterijama, jer imaju usporen imunološki odgovor na infekcije. Postoji veći rizik od čira na želucu i karcinoma pankreasa. Kod predstavnika ove krvne grupe se češće dijagnostikuje hroničan umor, depresija i bolesti nervnog sistema. U poznim godinama mogu da imaju problem sa demencijom, skloniji su Alchajmerovoj bolesti. Ali, čitav život imaju brz metabolizam, što je izuzetno važno u razmjeni i sagorijevanju materija u organizmu, pa su uglavnom zdravi. Učinak fizičkih vježbi je kod njih najvidljiviji, brže i lakše od drugih izgrađuju muskulaturu.

Na jelovniku bi trebalo da im obavezno bude meso, posebno jagnjetina, ovčetina i divljač, a od ribe pastrmka, iverak, oslić, skuša, smuđ, štuka, sardina, bakalar. Ne preporučuje im se piletina, pačetina, guščije meso, svinjetina, šunka, slanina, rakovi, školjke, dimljeni losos, puževi. Što češće bi trebalo da unose mlijeko, mliječne proizvode i jaja, naročito mladi bijeli i kozji sir, fetu, jogurt i kozje mleko. Od povrća bi što češće trebalo da konzumiraju kupus, kelj, šargarepu, celer, paškanat, karfiol, papriku, peršun, krompir, pečurke, cveklu, brokoli i plavi patlidžan. Ne prija im paradajz, kukuruz, masline, sočivo, bundeva. Od voća im posebno prijaju banane, ribizle, grožđe, ananas, šljive, papaja. Zobene pahuljice, proso i pirinač obavezno treba konzumirati, ali ne i sjemenke, raženo i pšenično brašno. Od začina im posebno koristi ren, peršun, kari, maslinovo ulje, a ne prija im kečap, biber, cimet. Čajevi od nane, žalfije, sladića, žen-šen i zeleni imaju blagotvorno dejstvo na njihov organizam, dok bi trebalo izbjegavati lipu, senu, pivo, hmelj i sva gazirana pića.

Krvna grupa AB

Ovo je najmlađa krvna grupa, koja je nastala tokom evolucije miješanjem stanovništva A i B. Naslijedila je otpornost obije krvne grupe, pa su njeni nosioci manje skloni alergiji i upali. Ali, imaju veći rizik od srčanih bolesti, infarkta, problema sa organima za varenje, a posebno hroničnog gastritisa i Kronove bolesti. Podložniji su i tumorima, žene češće obolijevaju od karcinoma jajnika. Trudnice mogu da imaju visok krvni pritisak i stanje preeklampsije, koje može ugroziti život. Pripadnici oba pola su podložni stresu, kod njih nivo kortizola dugo ostaje povišen nakon stresnog događaja. Međutim, u odnosu na nosioce drugih krvnih grupa bolje vide i rjeđe imaju očne bolesti.

Pripadnici ove grupe umjereno treba da jedu meso, najviše im prija ćuretina, jagnjetina, zečetina i ovčetina, a od ribe tuna, oslić, smuđ, skuša, štuka, pastrmka, sardina, jesetra. Dobro bi bilo da ograniče unos piletine, govedine, teletine, svinjetine, srnetine, pačetine, guščijeg mesa, mesnih prerađevina. Mlijeko i mliječni proizvodi im se preporučuju, posebno jogurt, kefir, pavlaka sa manje masnoće, kozje mlijeko i sir, feta, mladi bijeli sir. Trebalo bi da izbjegavaju punomasno mlijeko, puter, masne i topljene sireve, parmezan i sladoled.

Povrće im kao i svima prija, posebno šargarepa, bijela zelen, celer, karfiol, spanać, kelj, plavi patlidžan, brokoli, krastavac, bijeli i crni luk, zeleno sočivo, sojine mahune, krompir. Manje im prija paprika, kukuruz, rotkvice i masline. Od voća su pravi izbor za njih trešnje, ribizle, grožđe, grejpfrut, šljive, kivi, limun, svježe i suve smokve, a nikako banane, pomorandže, kruške, nar, kokos, urme, mango. Izuzetno su im korisni orasi, kikiriki, kesten, proso, zob, sve vrste pirinča, ražani hljeb, kao i raženo, pirinčano i zobeno brašno. Trebalo bi da izbjegavaju ječam, kukuruzno brašno, pahuljice i kaše, mak, sjemenke od bundeve, susama, suncokreta. Od začina bi morali da koriste beli luk, ren, peršun, kari, maslinovo i orahovo ulje u salati. Nije poželjan kečap, biber, bijelo sirće, kapar, želatin, suncokretovo ulje. Čajevi od kamilice, lišća jagode, žen-šen, zeleni i kafa su za njih blagotvorno napici, a trebalo bi da izbjegavaju žestokih i gaziranih pića, kao i crnih čajeva.

PSIHOLOGIJA

Osobe sa krvnom grupom A su osjetljive i nervozne, dok su nosioci krvne grupe B vesele naravi, ali u poslu često površni. AB grupa je umjetnički nastrojena i nepredvidiva, a “nulte” aktivne i tvrdoglave, pokazuju japanska istraživanja. Rukovodeći se ovim saznanjima, japanski direktori velikih kompanija često analiziraju krvne grupe kandidata za posao. Čak i u vrtićima se mališani raspoređuju po krvnoj grupi, dok agencije za pronalaženje partnera obavezno testiraju kompatibilnost krvnih grupa.

Većina stanovnika Japana primjenjuje ketsuekigatu – metodu analize krvnih grupa po kojoj se biraju prijatelji, partneri u poslu i životni saputnici. Korisnici tvrde da je metoda pouzdana i da se na taj način nepogrešivo otkriva psihološki profil svake osobe, zbog čega je već 15 godina sastavni dio industrijske psihologije.

Naročito je koriste u poslovnim korporacijama prilikom zapošljavanja, da bi radnicima odredili mjesto gdje će biti najefikansiji. Na primjer, planiranje, kontrola i selekcija se obavezno povjeravaju osobi sa krvnom grupom B, a organizacija i sprovođenje ideja grupi A, dok su za finalne odluke i efikasnu realizaciju najčešće zadužene “nulte”.

  1. […] Osobe sa krvnom grupom A su osjetljive i nervozne, dok su nosioci krvne grupe B vesele naravi, ali u poslu često površni. AB grupa je umjetnički nastrojena i nepredvidiva, a “nulte” aktivne i tvrdoglave, pokazuju japanska istraživanja. Rukovodeći se ovim saznanjima, japanski direktori velikih kompanija često analiziraju krvne grupe kandidata za posao. Čak i u vrtićima se mališani raspoređuju po krvnoj grupi, dok agencije za pronalaženje partnera obavezno testiraju kompatibilnost krvnih grupa, prenosi portal Mojdoktor.me. […]

Ostavi komentar