Bebine prve stolice su gotovo crn i gust mekonij koji se nalazi u njenim crijevima u trenutku rođenja. Kada dojenje funkcioniše, oko trećeg dana bebina stolica prelazi u tzv. prelaznu stolicu koja je tamno zelenkaste boje. Otprilike petog dana, boja stolice mijenja se u žutosenfastu boju. Od tada i do trenutka kada beba počne konzumirati tvrđu hranu, konzistencija stolice isključivo dojenog djeteta može biti tekuća s malenim ugrušcima. Stolica koja ne sadržava ugruške se takođe smatra normalnom stolicom.

Bebinu žutu stolicu čine uglavnom masnoće iz vašeg mlijeka. Tokom prvih šest nedjelja, bebe koje uredno napreduju, kake uglavnom 3 – 4 puta na dan, Ne postoji previše stolica (bebe koje mnogo kake dobijaju velike količine mlijeka što je odlično, nikako zabrinjavajuće). Ali premalo stolica znači vrijeme za provjeru bebinog napretka.

Ako je vaša beba mlađa od 6 nedjelja i ima manje od 3 – 4 stolice u 24 sata ili stolice nisu žute boje nakon petog dana života, provjera napretka (vaganje) će vam reći radi li se o normalnoj varijaciji ili razlogu za brigu. Tek nakon 6. nedjelje života neke isključivo dojene bebe počinju da kake mnogo rjeđe pa i do jednom nedjeljno. Provjeravajte bebinu težinu isključivo u zdravstvenim ustanovama. Ne oslanjajte se u kućnu vagu. Prirast od otprilike 30 grama dnevno, znači da je s bebinim napretkom sve u redu. Nebitno koliko je beba stara, dok je prirast uredan, ne brinite ako ima manje stolica od očekivanog.

Uzroci zelene stolice kod dojenog djeteta

Bez obzira na ono što ste možda čuli, zelena i smeđa stolica dojenog djeteta su normalne stolice. One nisu razlog za brigu ako beba dobro napreduje i čini se dobro. Što može uzrokovati zelene stolice?

  • Vaša prehrana. Prehrana koja obiluje zelenim povrćem te drugom zelenog hranom i/ili sokovima, može obojiti stolicu u zeleno. Prirodne i vještačke boje mogu uticati na boju vašeg mlijeka i bebine stolice.
  • Crijevna viroza. Kada je beba bolesna, njena stolica može promijeniti boju u zelenu, što može trajati i nedjeljama. Nastavite da dojite! To je najbolji način da pomognete bebi da se oporavi.
  • Prevelika količina mlijeka. Ako u vašim dojkama ima toliko mlijeka da beba uspije dobiti uglavnom samo mlijeko bogato laktozom, a ne i ono bogato masnoćama, to može opteretiti bebina crijeva i uzrokovati zelene stolice.
  • Neučinkovito sisanje. Ako otprilike petog dana života, bebina stolica poprimi zelenu umjesto žute boje, kao u slučaju s prepunjenošću dojki, to može biti znak da beba ne može efikasno uzeti mlijeko iz dojke kako bi dobila više masnoće iz mlijeka. Uzrok tome može biti i fizičke prirode (kao skraćeni frenulum). Za razliku od situacije s prepunjenosti dojki, u ovom slučaju bebin prirast može biti nešto niži od uobičajenog.
  • Preosjetljivost na hranu ili lijekove. Kada osjetljiva ili alergična beba reaguje na lijek koji ste uzeli, na neku namirnicu iz vaše prehrane ili na namirnicu koju je sama dobila, to može uzrokovati zelenu i sluzavu stolicu. Možete primijetiti i sitne kapljice krvi u njoj, što se ne smatra ozbiljnim ili zabrinjavajućim. Preosjetljivost na hranu se javlja uglavnom u porodicama s alergijama. Kada se ovo dogodi, možete očekivati i ostale simptome kao što su ekcem, osip i sl., kao i problemi s probavom (proliv i povraćanje), te problemi s disanjem.

Šta je s prednjim i zadnjim mlijekom

Mnogi novi roditelji čitaju da je neravnoteža između prednjeg i zadnjeg mlijeka uzrok zelenoj stolici kod bebe. Godine 1988., izašao je članak koji je predstavio pojam prednjeg i zadnjeg mlijeka i izvijestio o iskustvima par majki koje su djecu dojile po rasporedu, mijenjajući dojku svakih 10 minuta prije nego što je beba uspjela isprazniti dojku. Rezultati toga članka nikada nisu dovedeni u pitanje i dodatno istraživani. Danas se postavlja pitanje koliko je to uopšte tačno i postoji li prednje i zadnje mlijeko.

U većini slučajeva, zelena stolica nije razlog za brigu. Naravno, pomaže znati što je uopšte normalno, najčešće uzroke i neke mitove koji se tiču boje stolice dojene bebe. Međutim, ako je vaša dojena beba zdrava i zadovoljna, to je najvažnija stvar koju morate znati.

Ostavi komentar