U Crnoj Gori, prema istraživanjima, puši više od 40 odsto osoba, dok od posljedica pušenja, kazao je Vikend novinama sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka Domagoj Žarković, godišnje oboli nekoliko hiljada, a umre više od 1.500 osoba.

Ta brojka, ističe, nije zanemarljiva i trebalo bi da bude dovoljna opomena da građani još jednom razmisle i pokušaju se riješiti svoje zavisnosti, a CDPR im predlaže pet koraka koji im u tome mogu pomoći.

Prvi korak je da pronađu zamjenu za oralnu fiksaciju, odnosno da sljedeći put kada požele zapaliti cigaretu, pokušaju žvakati žvakaću gumu ili u usta stave slamčicu. Držite usta zaposlenima, ali izbjegavajte grickalice, jer se ne želite udebljati!” upozorio je Žarković.

Drugi korak podrazumijeva vođenje dnevnika u koji, kako je rekao, svaki put kada osjete potrebu za cigaretom treba da zapišu kako se u tom trenutku osjećaju.

“Pratite tu uzročno-posljedičnu vezu da shvatite otkud potreba i zbog kojih emocija. Na primjer, ako imate potrebu zapaliti cigaretu prije nekog bitnog sastanka ili prezentacije, znaćete da vam je okidač za cigaretom neka stresna situacija”, kazao je Žarković.

Nakon što ste utvrdili uzrok paljenja cigarete, slijedi treći korak, odnosno planiranje aktivnosti u skladu s tim.

“Na primjer, ako cigaretu palite uoči stresnih situacija, pokušajte se pripremiti da stres svedete na minimum i osvijestite tu uzročno-posljedičnu vezu. Lakše će vam biti apstinirati ako znate psihološki ili emotivni uzrok”, objasnio je Žarković.

Četvrti korak podrazumijeva konsultacije sa ljekarom o nikotinskoj terapiji.

“Pilule, žvakaće gume, flasteri neka od nabrojanih ili sličnih metoda će vam sigurno biti od pomoći. Posljednji, peti korak, jeste vođenje popisa pozitivnih strana vašeg prestanka pušenja: od zdravstvenih preko društvenih, do finansijskih prednosti. Tako kad sljedeći put dobijete potrebu za cigaretom, prođite taj popis i još jednom razmislite!” zaključio je Žarković

Dnevne novine

Ostavi komentar