Osim osjećaja žeđi koji se javlja u ustima, vaš zadah, koža i mišići vam mogu govoriti da vam je hitno potrebna – voda.

Kada tijelo ostane bez dovoljne količine tečnosti, može doći do zatvaranja krvnih žila, moždanoga ili srčanoga udara, a na kraju i do kobnih posljedica. Čak i najmanji gubitak tečnosti iz organizma može imati negativne uticaje na raspoloženje i količinu energije. Kako biste na vrijeme uvidjeli znakove dehidracije, obratite pažnju na sljedeće simptome jer žeđ zasigurno nije jedini pokazatelj.

Loš zadah
Sluz u ustima ima antibakterijska djelovanja, ali ukoliko vam nedostaje tečnosti u organizmu, utoliko se ona ne može da se proizvodi. Stoga, ako imate problema s učestalim lošim zadahom, svakako se pobrinite da unosite dovoljnu količinu vode u organizam.

Suva koža
Mnogi misle da je pretjerano znojenje pokazatelj dehidracije, međutim potpuno je suprotno. Zbog nedostatka vode u krvi i vaša će koža patiti što će rezultirati njenom suvoćom.

Grčevi u mišićima
Što mišići više rade, više će gubiti elekrolita koji se mogu nadoknaditi tečnošću. Ako se bavite određenim treningom, hidratacija mora biti sastavni dio tog treninga.

Osjećaj gladi, posebno za slatkim
Kada ste dehidrirani, nekim će organima biti teško da koriste vodu kako bi oslobodili glikogen i ostale sastavnice koje vam osiguravaju energiju. Stoga će vam se javiti jaka potreba za hranom, posebno slatkom. Razlog tome je svakako činjenica da će ona pomoći u jako brzom vraćanju energije. Međutim, trebali biste prije toga razmisliti o nadoknadi vode.

Ako već žudite za slatkim, posegnite za voćem jer mnogo voće sadrži itekako mnogo vode. Time ćete ne samo zadovoljiti želju za slatkim, nego ćete i nadoknaditi izgubljenu tečnost iz organizma.

Glavobolje
Za pravilno i zdravo funkcionisanje mozga nužna je dovoljna količina vode. Ukoliko je nedostaje, utoliko je moguće da će doći do toga da će mozak udarati u dijelove lobanje što može prouzrokovati poprilično jake glavobolje.

Ostavi komentar