Dok zdrava ishana može smanjiti rizik nastanka odeređenih vrsta kancera, drugi faktori poput gena tu takođe igra veliku ulogu.

Kada se kancer raširi, liječenje može biti vrlo teško. Prepoznavanje ranih simptoma vam može pomoći da ranije dobijete liječenje i na taj način poboljšate svoje šanse da se u potpunosti izliječite. To znači da ove simptome ne treba ignorisati, te da posjetite ljekara što pre ukoliko primijetite jedan od njih.

Nemojte ignorisati narednih 10 znakova:

Čvorovi pod kožom

Trebalo bi da znate da čvorove u tkivu grudi često otkriju oni koji se redovno samostalno pregledaju. Redovno samostalno pregledanje i činjenica da znate šta tražite vam može pomoći da primijetite ukoliko se nešto promijeni.

Medicinski eksperti kažu da se samostalno pregledanje može obavljati i na drugim dijelovima tijela što vam može pomoći da otkrijete neravnine prije nego što se one razviju u poveće tumore. Iz tog razloga biste trebali redovno provjeravati svoje tijelo kako biste ustanovili da li je došlo do promjena i obavijestili svog ljekara ukoliko jeste.

Svrab kože

Koža koja svrbi takođe može biti simptom kancera jer ljudsko tijelo kancer tretira kao bakteriju. Imuni sistem se bori protiv kancera koristeći bijele krvne ćelije kako bi ga uništio. Ovaj proces povećava protok krvi u djelovima tijela koji su pogođeni kancerom što dovodi do toga da taj dio postane crven, bude topliji, promijeni boju, počne da svrbi ili zateže.

Rane koje ne zarastaju

Morate biti veoma pažljivi i ukoliko primijetite da ogrebotina ili druga povreda kože zarasta duže nego što je predviđeno, to može biti znak da imate kancer. To zapravo znači da vaš imuni sistem mora da prioritizuje, a kancer je tijelu prioritet. Rane mu nisu toliko bitne, te je tijelu potrebno više vremena da ih iscijeli. U ovom slučaju pod hitno posjetite doktora.

Ispupčenja na jeziku ili u usnoj duplji

Ukoliko primijetite ispupčenja u ustima, na desnima ili u grlu, naročito ako su bijele, posjetite doktora što prije.

Problemi sa gutanjem i gubitak apetita

Budite vrlo pažljivi i ako primijetite da je vaš digestivni proces poremećen, imate problema sa gutanjem, lošom probavom ili gubitkom apetita, hitno se obratite ljekaru. Ovi problem će uticati na sposobnost tijela da pridobije hranljive materije iz hrane koju konzumirate.

Promjene u radu crijeva

Sve što vam se čini neobičnim a tiče se rada crijeva i traje duže od dva dana može biti razlog za brigu. Krv u stolici može biti znak raka debelog crijeva i potrebno je da to ispitaju medicinski stručnjaci.

Promjene kod uriniranja

Nemojte ignorisati ovaj znak upozorenja. Trebalo bi da znate da funkcija bešike treba da bude iole normalna kada ste zdravi. Ukoliko, pak, primijetite neke promjene u boji, mirisu, jačini protoka urina ili pojavu krvi ili pjene u urinu, posjetite svog ljekara.

Krvarenje

Ukoliko vam se pojavi neobjašnjivo krvarenje – pod hitno se obratite ljekaru. Krv iz materice, bradavice ili kod bilo koje druge tjelesne izlučevine može biti ogroman znak da postoji problem.

Promjene u glasu

Rak grkljana može biti uzrok promjene tona vašeg glasa. Ukoliko primijetite da vam se glas promijenio ili to neko drugi primijeti, zakažite pregled kod ljekara.

Konstantno kašljanje

Ovi tipovi kancera prourokuju konstantno kašljanje: rak pluća, jednjaka, grla ili čak želuca. Ukoliko patite od neprestanog kašlja koji je bolan ili iskašljavate krv, posjetite ljekara. Kašljanje koje traje više od nedelju-dvije može biti mnogo više od same prehlade.

Kao što je rečeno, morate biti veoma pažljivi i obratiti se ljekaru ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova.

Ostavi komentar