Istraživači su možda blizu usavršavanja stimulacije zuba, koja čini da se oni sami od sebe poprave. Zahvaljujući ovom metodu, klasično plombiranje moglo bi uskoro da bude prevaziđeno.

Stomatolozi obično popravljaju kvarove zuba tako što bušenjem očiste karijes i popune otvor porcelanom ili amalgamom srebra i drugih metala. Ali istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu imaju novi pristup – jednostavni sistem koji navodi zub da prirodno ispuni otvor, kaže profesor Pol Šarp.

“To uključuje stavljanje lijeka na mali sunđer koji ide unutar zuba, u otvor koji je napravio ljekar. Lijek stimuliše prirodni proces, koji inače počinje da se pojavljuje posle oštećenja ali ga pojačava tako da veliki otvor bude popravljen proizvodnjom prirodnog materijala, dentina”.

Lijek koji stimuliše ponovni rast je već odobren za tretiranje neuroloških poremećaja, kao što je Alchajmerova bolest.

Koristimo mnogo manje doze i ubrizgavamo ih lokalno, samo u zub. Nadamo se da će nas takvi podaci o bezbjednosti, dobijeni sa visokim koncentracijama, davanim redovno u krvotok, staviti u veoma dobru poziciju da pred nadležnima kažemo šta smo preduzeli kako bi ubrzali vrijeme da što prije počnemo sa kliničkim testovima i zatim punudimo pacijentima”, ističe Šarp.

Najdžel Karter iz Fondacije za oralno zdravlje kaže da je nova procedura uzbudljiva alternativa za dentalnu njegu.

Ponovni rast zuba koji je bio izgubljen zbog karijesa mogao bi da bude ogroman korak naprijed ali je takođe važno da zapamtimo da nije trebalo ni da dobijemo karijes. Govorimo o bolesti koju je moguće potpuno spriječiti”, kaže on.

Ostavi komentar