Zna se da biserno bijeli zubi čine osmjeh ljepšim, ali da li oni označavaju i da su zubi zdravi?

Baš naprotiv, bijela boja zuba ne znači ništa osim lijepe estetike. Mnogi ljudi se podvrgavaju raznim tretmanima izbjeljivanja zuba i koriste različite paste za zube i gelove koji pružaju efekat bjeljih zuba, ne znajući da u stvari malo žuti zubi predstavljaju prirodne i zdrave zube.

Boja zuba se vremenom, logično, mijenja što zbog hrane i pića, što zbog procesa koji se dešavaju u organizmu ali i u samim zubima. Kako starimo, struktura dentina se mijenja, kao i cirkulacija i dotok krvi do tkiva zuba pa se samim tim mijenja i boja cijelog zuba.

Dentin je zubna kost koja sačinjava najveći dio zuba i daje mu oblik. Ima skoro isti oblik kao i sam zub, dok u centru formira zubnu šupljinu. Ima sličan sastav kostima ali ne sadrži sve krvne sudove i ćelije.

Kao što smo već napomenuli, vremenom se dentin mijenja, što čini zube žućim nego što inače jesu. Mnoga istraživanja su čak dokazala da takvi – žući zubi imaju veću snagu, da su izdržljiviji i da su dosta zdraviji nego oni koji su baš bijeli. Beli zubi mogu ukazivati na postojanje visokog nivoa fluorida u organizmu ili na manjak kalcijuma, pa ako imate ovakvu situaciju (samo ako su prirodno bijeli zubi), provjerite stanje u organizmu.

Ako imate prirodno žuće zube, znajte da ne morate brinuti niti odlaziti na razne, skupe tretmane izbjeljivanja. Redovno idite kod zubara i provjeravajte stanje vaših zuba. Ipak su zubi jedni od najbitnijih djelova čovjekovog tijela i organizma.

Ostavi komentar