Žutica će često javlja kod tek rođenih beba, a nešto češće se pojavljuje kod dojene djece, ali i duže traje nego kod djece hranjene adaptiranom formulom.

Visok nivo bilirubina kod beba dovodi do pojave žutice, jer se beba rađa s viškom crvenih krvnih zrnaca koja se po rođenju razgrađuju. Bilirubin stvara jetra prilikom razgradnje, jer sama nije dovoljno razvijena. Tako se pojavljuje žuti pigment kod beba, a kod beba se vidi po žutim beonjačama i koži koja poprima žutu boju. Blagi oblik žutice pojavi se kod gotovo svih beba u prvim nedjeljama.

Tačan uzrok žutice se ne zna, ali naslućuje se da bi mogao biti zbog sastojaka majčinog mlijeka koji podstiče crijevnu apsorpciju bilirubina koji se pak vraća u krvotok. Kod dojenih beba stoga žutica može potrajati nešto duže.

Većina djece koja imaju žuticu podvrgavaju se fototerapiji i tada je djetetu onemogućeno dojenje s obzirom na terapiju koja se sprovodi u nekoliko intervala, zavisno od trajanja žutice.

Ako je nivo bilirubina u krvi niži od 20 mg/dl obično se dijete ne podvrgava terapiji, nego se nadzire sve dok se jetra sama ne razvije i ne pobijedi žuticu. Kod težih slučajeva se majkama savjetuje da uz dojenje daju djetetu vodu sa šećerom ili da čak prestanu da doje ne kratak period, pa da djetetu daju adaptirano mlijeko. Postoje i najteži slučajevi koji su vrlo rijetki, a tada fototerapija ne djeluje pa se mijenja detetova krv.

Bebe sa žuticom obično su mnogo mirnije, jako uspavane, pa ih je stoga potrebno redovno buditi za dojenje kako dijete ne bi izgubilo na težini i postalo još slabije. Ako vam se dijete jako teško budi to znači da je trenutno u fazi najdubljeg zna pa pokušajte ponovno kasnije kada će nastupiti faza laganijeg sna.

Pratite svoje dijete, prepoznajte simptome i nikako ne smijete dopustiti da dehidrira. Posavjetujte se za sve sumnjive simptome s ljekarom i imajte dijete pod strogim nadzorom.

Ostavi komentar